Rustikt rugbrød

Langtidshevet havrebrød

HavrebrødHei!

Dette deilige brødet bakt med havregryn er mitt nye favorittbrød! Det er utrolig saftig, siden det er 70% hydrasjon, altså er det et høyt vanninnhold i deigen, og det er det som gjør et brød saftig. Det som er spesielt med denne deigen er at man bløtlegger havregryn. Siden havregryn tiltrekker seg utrolig mye vann, er det viktig at man bløtlegger havregynet først til en slags havrgrøt,  så det ikke tar vann fra deigen . Derfor elter jeg først deigen uten havregrøten, slik at glutenmolekylene i deigen danner et glutennetteverk, og når det er gjort tilsetter jeg havregrøten. Det er viktig for deigen at glutenmolekylene i deigen danner et nettverk, for at deigen skal heve ordentlig.Du trenger:

80 gram havregryn

160 gram kaldt vann

350 gram hvetemel

245 gram kaldt vann

9 gram fersk gjær

13 gram salt

30 minutter før du starter, blander du sammen havregryn og 160 gram vann, og lar det stå.

Ha resten av vannet, gjæren, melet og saltet i en kjøkkenmaskin, og elt på rolig hastighet i 5 minutter og 10 minutter på medium/høy hastighet til deigen slipper bollen helt og er veldig blank og spenstig.

Tilsett så havregrøten, og elt denne godt inn i deigen

Ha deigen i en bolle smurt med olje eller smør, og la den hvile i 2-3 timer.

Ha deigen ut på et melet underlag, ta hver side av deigen og brett over til en firkant. La deigen så etterheve i ca. 1 time. 

Hvis du har en pizzastein/bakestein, bruk denne når du steker brødet. Når du setter inn brødet skal temperaturen være 275 grader, stek i 5 minutter før du setter ned temperaturen til 225 grader og steker i 30 minutter til. I det du setter inn brødet bør du også ha i ca 3-4 dl vann Pain rustique

Saftig grovbrød

Hei!

Mange sliter ofte med at hjemmelagde brød blir tørre etter bare noen timer, og at de ender opp med å bli veldig harde. Hvis man lager brød med lite gjær, langtidshever det og lager det med autolyseprosess blir brødene mye saftigere, og holder seg bedre. Autolyse er en teknikk som går ut på at man blander mel og vann, og la det stå i ca en time. Da får man mer holdbare brød. Når jeg lager brød, bruker jeg veldig lite gjær, ca 4 gram pr brød, og hever det lenge. Ved å bruke mindre gjær, får aromaen tid til å utvikle seg, og du ender opp med et mer smakfullt brød. I tilleg blir det luftigere, siden deigen får tid til å danne luftbobler.

En annen ting som er spesielt med dette brødet, er at deigen tåler utrolig mye vann! Derfor er deigen veldig våt. Da ender man også opp med et saftigere brød. Deigen min var så våt at jeg kunne helle den over i bollen den skulle heve i. Når jeg hever brødet lar jeg det stå i kjøleskapet over natten. En annen viktig ting er elting, deigen til dette brødet skal eltes i hvertfall 20 min. Da får glutenmolekylene tid til å danne ett nettverk som man ofte kaller glutennettverk. Da hever brødet mer. 

Du trenger

50 gram durumhvete

290 gram hvetemel

160 gram sammalt hvetemel (fin)

4 gram fersk gjær

12 gram salt

375 g + 150 g vann

Bland alt melet med 375 gram vann, og la stå i 1 time (autolyse)

Ha i salt og fersk gjær og begynn å elte deigen, på lav/middels hastighet. Tilsett 150 gram litt etter litt, med ca 2 min mellomrom. Etter 10 min skal alt vannet være i deigen. Elt på lav/medium hastighet i 15 min, og skru så opp hastigheten til medium/høy, og elt i 5 min til. 

La deigen hvile i bakebollen i 20 min, før du vender den en runde på benken. Stram opp brødet før du legger det i en smurt bolle. Ha plastfolie over, og sett i kjøleskapet over natten. Ta deigen ut av kjøleskapet dagen etter, og la deigen bli romtemperert, det tar ca. 2-4 timer.

Ha deigen ut på et melet underlag og stram opp deigen, og la den hvile på et melet underlag i 15 min. Siden deigen inneholder så mye vann vil den flyte en del utover, men etter 15 min strammer du opp brødet igjen. La så brødet hvile i 45 minutter til før du strammer det opp enda en gang, og former det til et brød. La det heve i 45 minutter. 

Før du steker brødet må du ha litt rugmel som du gnir inn forsiktig på overflaten av brødet, og snitte det. Jeg bruker et barberblad til dette. Når du skal steke brødet, skal temperaturen være så høy som mulig i det du setter inn brødene, opp mot 275 grader. Sett inn brødet, og ha i 4 dl vann i et brett nederst i ovnen. Stek i 5 minutter før du setter ned temperaturen til 210 grader. Stek i 30 min til. Ikke skjær i brødet før etter 30-45 minutter etter det har kommet ut i ovnen, da blir det tørt. 

I denne videoen kan du se hva det vil si å stramme opp deigen, og hvordan man gjør det. 

Luftig gourmetloff

Focaccia

Hei

Focaccia er det perfekte brødet til grillmaten i sommer! Focaccia er et saftig brød, med krydder og ganske mye olje. Det er viktig at deigen er veldig løs, så IKKE sped på med mer mel, da blir det loff og ikke focaccia. Jeg krydrer alltid focacciaen min med oreagno og maldonsalt, det er mange ande muligheter, som for eksempel soltørkettomat og basilikum, eller fetaost er godt på. Også litt bacon passer bra på en focaccia, men da er det kjempe viktig at du ikke strør på så mye salt.Du trenger

5 dl vann

720 gram hvetemel

1,5 dl olivenolje

20 gram fersk gjær

2 ss sukker

2 ts salt

Elt alt sammen på lav hastighet i ca. 10 miutter

La deigen foheve i ca. 30-40 minutter, før du tar den over i en dyp langpanne

Når du har fått deigen over i langpannen heller du over godt med olivenolje, jeg stikker alltid noen små hull med fingrene mine slik som dere ser på bildet. Dryss over godt med oregano, og maldonsalt. La den heve i 1,5 time til

Når du setter inn focacciaen i ovnen skal temperaturen være 250-275 grader, men med en gang den er satt inn, setter du den ned til 200 grader og steker i 30 minutter

Med en gang den kommer ut av ovnen heller du litt olivenolje over, skjær opp i biter og nyt :)

En focaccia kjennetegner også som at den skal være veldig luftig, og med masse luftbobler.


Grovt landbrødHei
Å lage brød er ikke alltid like lett, jeg har ofte slitt med å få saftige, holdbare og luftige brød. Men endelig har jeg funnet en oppskrift og fremgangsmåte som fungerer. Denne oppskrifter tar lang tid, men det er absolutt verd det! Brødene blir luftige, og man kan spise de flere dager etter de er laget. Grunnen til at mange grove brød som man lager selv ofte blir tunge og harde er fordi grovt mel inneholder veldig lite gluten. Faktisk er hvete og rug de eneste kornslagene som inneholder gluten. Gluten er viktig når man lager gjærbakst fordi glutenmolekylene skal bygge et nettverk, og slik skal deigen heve og bli luftig. Brødene vi kjøpet i butikken som egentlig skal være veldig grove, er tilsatt veldig mye gluten slik at de blir luftigere. De er også tilsatt forskjellige stoffer som øker holdbarheten. Derfor er det mye bedre å lage hjemmelaget brød slik at man kan spise brød uten tilsetningsstoffer.
For å få et luftig brød er det viktig at deigen får hvile mellom hver gang man knar deigen litt. Da vil luftboblene bli større, men det er viktig å ikke ta i for hardt. Tenk at du skal beholde luftboblene i brødet når du skal forme det osv. Grunnen til at dette brødet blir mer holdbart, er fordi det er laget med autolyseprosess. Det vil si at man blandet alt melet med vann og gjær, og lar dette stå i 45 minutter. Da blir brødet med holdbart og mindre tørt. Det er veldig viktig at man ikke tar i saltet når man gjør dette, det skal tilsettes senere i prosessen. 


Du trenger:
375 gram vann
50 gram durum
200 gram hvetemel
100 gram rugmel
170 gram sammalt hvete 
10 gram gjær
15 gram salt


Løs opp gjæren i vannet. Rør fort sammen alt melet og vannet, men ikke saltet, og la det stå i 45 minutter (autolyse)Tilsett saltet og elt så deigen i kjøkkenmaskin i 12 minutter  rolig, for så å skru opp hastigheten til full i 3 minutter. Uansett hva magefølelsen sier, ikke tilsett mer mel!

La deigen hvile i bakebollen i 15 minutter.Ha i en smurt bolle og la heve i romtemperatur i 4 time, eller i kjøleskap i ca.8 timer eller over natten. Denne har hevet i kjøleskap i ca. 10 timerVend deigen ut på benken, men ikke arbeid for voldsomt med den, da vil luften gå ut av deigen. Dersom deigen har stått i kjøleskapet må den stå ute i romtemperatur i 1-2 timer før du tar den ut av bakebollen. From deigen til en ball og la den hvile under et kjøkkenhåndkle i 1 time.


Form så deigen til brød, og la den etterheve i 1 time. Snitt opp brødetStek brødet på 250-275 grader de første fem minuttene. Når du setter inn brødet bør du også ha i litt vann i en langpanne som står under risten med brødet, da hever brødet det lille ekstra, og det får en fin skorpe. Etter fem minutter setter du temperaturen ned til 210 grader og steker i 30 minutter til. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 95-98 grader.
Avkjøl i 30 minutter før du skjærer i det :)YOU MIGHT ALSO LIKEGrovbrød med nøtter og gulrot

Hei!

For ikke så lenge siden lagde jeg disse grovbrødene. Når jeg lager brød er jeg opptatt av at de skal være med mye grovt mel, slik at de metter ordentlig. Siden jeg også er veldig glad i nøtter, hadde jeg lyst til å prøve å lage et brød med nøtter, og siden jeg har lest at gulrot gjør at brødet blir saftigere hadde jeg i det også. Gulrot er jo veldig godt i brød, og gir en god smak. For å få en bedre smak på brdet hevde jeg det over natten.Du trenger

10 gram gjær

50 gram smør

4 dl vann

2 ss olje

100 gram revet gulrot

130 gram nøtter, jeg brukte hasselnøtter, mandler og valnøtter

4,5 dl grovt rugmel

1,5 dl hvetemel

100 gram solsikkekjernerStart med å kjøre nøttene i en foodprosessor, men ikke kjør for lenge, da blir de for finkornet

Ha alt det tørre i en køkkenmaskin, og begynn å elte deigen

Ha så i vann som er ca. 20 grader, olje, smør og gulrøtter

Elt deigen i 10 minutter, før du lar den heve i 30 minutter på benken

Etter 30 min, setter du deigen inn i kjøleskap over natten. Dagen etter elter du deigen, og plasserer den i to brødformer. La de heve til dobbel størrelse

Stek brødene så på 200 grader i ca. 45 minutter

YOUT MIGHT ALSO LIKE


Oppskrift på rugbrød finner du HEROppskrift på Apple crumble pie finner du HER

Rugbrød

Hei

I går lagde jeg hjemmelaget rugbrød. Når jeg skulle lage brød, syntes jeg det var viktig at det skulle være grovt, så det mettet mye. Jeg brukte mye grovt rugmel, i tillegg brukte jeg litt sammalt hvetemel. Så brødet inneholder 66% grovt mel. Når man lager brød som inneholder rugmel, skal man la deigen være ganske våt, og for at brødet ikke skal bli tørt brukte jeg kulturmelk.Siden jeg ville ha en fin og sprø skorpe, dampstekte jeg brødet.

Du trenger

7,5 dl kulturmelk

1 pk. tørrgjær

2 ts salt

2 ss sukker

5 dl sammalt grovt rugmel

3 dl sammalt hvetemel

4 dl hvetemel

1. Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin

2. Varm opp melken tilca. 36 grader og tilsett i melblandingen

3. Elt deigen til den slipper kantene

La den så heve i ca. 1,5 time

Del så deigen opp i to emner, og form de som du vil. Du kan også bruke to brødformer

Så lager du tre snitt i hvert brød

La brødene etterheve i ca. 1 time

For å få en veldig fin og sprø skorpe på brødet dampstekte jeg brødene. Å dampssteke er å varme opp ovnen med et brett med vann under og steke brødet litt med brettet med vann.  

Så fyll opp en langpanne, med høye kanter, med vann, og sett det i ovnen. Så setter du ovnen på 200 grader. Når ovnen er 200 grader, setter du inn brødene midt i ovnen. Etter 10 minutter tar du ut brettet med vann, og lar brødet steke i 35 minutter til. Brødet skal altså steke i 45 minutter. 

YOU MIGHT ALSO LIKE


Oppskrift på knekkebrød finner du HER

Oppskrift på grove rundstykker finner du HER

 

Les mer i arkivet » August 2015 » Juni 2015 » Mai 2015
hits