Julekake

Julebrød
Hei

Julebrød er definitivt min favoritt når det gjelder julebakst, smaken av rosiner og den saftige gjærdeigen er helt fantastisk. Julebrød er også veldig enkelt å lage, det er ikke så mye mer styr enn en vanlig gjærdeig. Dette brødet er utrolig saftig, og er kjempe godt sammen med brunost eller bare smør. 

I mange julebrød er det sukat, siden jeg ikke er spesielt begeistret for dette, droppet jeg det. Men dersom du ønsker sukat i, kan du halvere rosinmengden, og tilsette like mye sukat. Noe av det som gjør dette brødet så saftig, er at det er mye rosiner i. Når man skal ha rosiner i gjærdeiger, bør man alltid legge rosinene i varmt vann i 45 minutter. Da blir rosinene mye saftigere, i tilleg blir rosinene som er på overflaten på brødet like saftige, og den mister den ekle brente smaken.

Denne oppskriften gir ett julebrød

Du trenger

ca. 350-400 gram hvetemel

100 gram smør

100 gram sukker

2,5 dl melk

2 pk. tørrgjær, eller 1 pk fersk gjær

1 ts kardemomme

200 gram rosiner

Ha alt det tørre i en bakebolle, og bland godt. Jeg sikter alltid hvetemelet, da blir det mer luft i det, og jeg får tatt bort eventuelle klumper

Smelt smør på lav varme

Tilsett melt, og varm opp blandingen til 35 grader

Ha melken og smøret sammen med det tørre

Elt så deigen på lav til middels hastighet i 10 minutter. Jeg kjørte min deig på 3 av syv. Etter 10 minutter skruer jeg opp hastigheten til full og kjører deigen i 2 minutter. Deigen skal være blank og smidig

Hell bort vannet fra rosinene, og tør dem på litt tørkerullHa deigen ut på kjøkkenbenken og elt inn rosinene forsiktig

Hev deigen i 45 minutter

Etter 45 minutter har du deigen over i en brødform med bakepapirLa deigen heve i 1,5 timeStek brødet på nederste rille i ovnen på 200 grader i 40 minutter. Etter 15-20 minutter bør du ta over aluminiumsfolie ellerbakepapir så brødet ikke blir så brent

La brødet avkjøle seg litt før du tar det ut av formen

Rykende fersk julebrød

YOU MIGHT ALSO LIKE

Oppskrift på boller med vaniljekrem og rosiner finner du HER

Oppskrift på bløtkake finner du HER

Havreflarn dyppet i sjokolade
Hei

Nå er det desmber og snart jul, og med julen følger jo julebakst. Jeg kommer til å legge ut flere juleoppskrifter, som kansje ikke er helt som de tradisjonelle juleoppskriftene, og min verson av de syv sortene. Havreflarn er kjempe godt, og faktisk kjempe lett å lage. Lang tid tar det heller ikke. Denne oppskriften blir alltid vellykket, og man ender alltid opp med perfekte sprø havreflarn. Disse er også kjempe fine å gi bort i julegave.

Personlig syntes jeg det er best når de er dyppet i sjokolade. Jeg brukte mørk sjokolade, det gjorde jeg fordi selve havreflarnene er ganske søte, så dersom jeg hade brukt melkesjokolade kunne det bli litt for søtt. Så for å skape harmoni og balanse når det gjalt smakene benyttet jeg mørk 70% sjokolade.

Det blir ca. 20-25 stk

Ingredienser

2 egg

3 dl sukker

4 dl havregryn

100 gram smør

2 ss hvetemel

1,5 ts bakepulver

300 gram mørk sjokolade

Ha havregryn i en bolle. Smelt smør, og har smøret over havregrynetRør godt til alt er blandetPisk så egg og sukker til eggedosis, pisk i ca. 10-15 minutter. Start med å piske 5 minutter på lav hastighet, så 5 minutter på middels hastighet og så 5 minutter på høy hastighet.

Eggedosisen skal være så stiv at du skal kunne skrive ole, uten at første bokstav er rent utover når du er ferdig med å skrive.

Sikt inn hevetmel og bakepulver i eggedosisen

Vend så melet forsiktig innSå vender du eggedosisen forsiktig inn i havreblandingen. 

Her det det viktig å ikke røre, men være forsiktig, dette er fordi dersom man rører mye går all luften ut av eggedosisen. Røren kommer til å være ganske tykkHa blandingen over i en sprøytepose, og sprøyt ut SMÅ ''dotter''. Du trenger ikke bruke en sprøytepose, du kan også bare lage små baller ved å benytte deg av en skje, men hvis du bruker sprøytepose blir formen mye finere. Men husk at ''dottene'' må være små, de flyter ut og blir helt flate mens de steker. Så dersom du lager de for store ender du opp med havreflarn på størrelse med pannekaker. Det er også viktig at du ikke sprøyter de for nærme da vil alle flarnene smelte i hverandre

Stek dem på 180 grader i ca. 10 minutter. Først kommer de til å flyte utover, så vil de heve og se ut som kjeks, før de faller ned og blit tynne sprø havreflarn.

Smelt sjokolade over vannbad, og dypp hvert flarn i sjokoladen

La de så stå i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet og legg de i en kakeboksYOU MIGHT ALSO LIKE

Oppskrift på nutellafrosting finner du HER

Oppskrift på rugbrød finner du HER

 

 

Les mer i arkivet » August 2015 » Juni 2015 » Mai 2015
hits