Hveteboller

 



Hei!

Dette er min absolutte favorittoppskrift på hveteboller. Med denne oppskriften blir bollene alltid perfekte, luftige og saftige. For å lykkes med bollene er det noen ting som er viktige, lang eltetid, elte inn smøret når det er romtemperert, altså ikke smelte det og sjokkheving i ovnen.

 



Til bollene trenger du 

ca. 450 gram hvetemel

250 gram melk (2,5 dl)

100 gram smør

100 gram sukker

30 gram fersk gjær

2 ts kardemomme

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

1 egg

 

Start med varme melken. Det som er viktig er at du ikke varmer opp melken til en for høy temperatur. For det best resultat bør du varme melken til ca 26 grader. Da får gjæren virke i sitt eget tempo, og aromaen i deigen blir bedre når den hever lenge. Varmer du melken til en høy temperatur vil deigen heve mye med en gang, men smakene får da ikke tid til å sette seg. Og selvom du ikke har varmet melken til en for høy temperatur når du har den i deigen, så vil temperaturen i deigen stige når du elter den.

 

Bland så alt det tørre, og smuldre gjæren i deigen

Ha i melk, og ett egg. Men vent med å elte inn smøret

 



Elt deigen i 10 minutter på middels hastighet. Du bør heller holde igjen på væsken enn å tilsette mer mel. Det er fordi melet skal danne et glutennettverk, og dersom du tilsetter mel hele tiden vil ikke dette få delta. Etter 10 minutter tilsetter du romtemperert smør direkte i deigen. Elt så på høy hastighet i 5 minutter. Deigen skal være klissete, men den skal også slippe bollen. Du kan se at deigen er ferdig eltet når den er blank og fin

 

La den heve i 1,5 time



 Rull så ut boller på 100 gram

La de etterheve i 45 minutter til en time

 

Jeg pleier alltid å sjokkheve bollene når de steker. Det vil si å ha en veldig høy temperatur når du setter inn bollene i ovnen. Da vil bollene få et sjokk og heve seg ekstra mye. Da vil du få store fluffy boller. Så i det du setter inn bollene i ovnen skal temperaturen være 250 grader, men med en gang du setter de inn skrur du ned på 200 grader. Stek bollene i 12 minutter

 La de avkjøle seg, og nyt :-)

 




 

Marsinpankake med jordbær

 


'

Hei

For ikke så lenge siden lagde jeg denne marsipankaken, som er fylt med jordbærmousse, jordbærsyltetøy og friske jordbær. Når jeg lager marsipankake syntes jeg det er veldig viktig å ha friske bær inni, det gjør kaken frisk og kaken virker saftigere også. 

Denne kaken er fin til å ha til 17.mai, men jeg kommer til å legge ut noen ordentlige, 17.mai pyntede kaker, som passer perfekt til kakebordet ditt :-)

 



Start med å lage sukkerbunn, til det trenger du:

4 romtemperert egg

2 dl sukker

1 dl potetmel

1 dl mel

2 ts bakepulver

1 ts cream of tartar (kan utelates)

 

Cream of tartar er et pulver som gjør at sukkerbrødet ditt blir luftigere, og at det ikke synker sammen på midten. Dette får du kjøpt hos bakeshop, link HER

Start med å piske eggedosis av egg og sukker. Start å piske bare egg, og tilsett sukkeret i løpet av ett minutt. Når du pisker eggedosis er det veldig viktig at du startet på veldig lav hastighet, og heller øker etterhvert. Så start å pisk 5 minutter på lav hastighet, så 5 min på middels hastighet, og til slutt 7 minutter på høy hastighet. Dette er viktig, for hvis du starter på full hastighet vil luftboblene bli ustabile og for store, så når du da steker kaken vil den falle sammen på midten. Og hvis du bruker romtempererte egg får du også et bedre resultat.

 

Sikt så inn det tørre, og vend dette forsiktig inn i eggedosisen. Ha røren over i en 20 cm springform, og stek på 170 grader i ca. 40 minuteter. Du må IKKE åpne ovnen mens sukkerbrødet steker, da faller det sammen på midten.

 

Start så med jordbærmoussen. Til den trenger du

170 gram jordbær

20 gram sukker

1,5 plate gelantin

2 dl fløte

 



Start med å legge gelantinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter 

Mos så jordbær til pure. Det skal bli helt rennende, og fritt for eventuelle små klumper. Tilsett så sukkeret og kok dette opp i en kjele. Sett det så til avkjøling, det er viktig at temperaturen er lav slik at kremen ikke skiller seg

 

Pisk fløten til krem, men det er veldig viktig at du ikke pisker for mye, den skal være litt løs. Pisker du for mye vil moussen virke skilt.

 



Vend så inn jordbærpureen, og sett moussen i kjøleskap



 Til monteringen trenger du

4 dl kremfløte

2 bananer

Appelsinjuice

jordbærsyltetøy

Friske jordbær

1 kg marsipan

Eventuelt sølvkuler til pynt

Start med å dele sukkerbrødet i tre

Sølvperler får du kjøpt hos bakeshop, link HER

Legg så første bunnen på et kakefat, og dynk med appelsinjuice. Smør på et tynt lag med syltetøy, og legg på jordbærmousse og banan. 

 

Legg så på den neste bunnen, dynk med appelsinjuice og ha et tynt lag med syltetøy over. Pisk 1 dl fløte til krem, og ha dette over. Kutt opp jordbær i skiver og legg dette over.



 Ha over siste bunnen. Pisk 3 dl fløte til krem, og ha kremen over hele kaken. Skjevl ut marsipan, og ha dette over kaken. 



 Jeg pyntet med noen hjemmelagde marsipanroser, og sølvperler





10 tips til vellykkede makroner



Hei!

I det siste har jeg fått en del spørsmål angående makroner, så tenkte derfor å gi dere noen tips for å lykkes med makronene.

Makroner er i utgangspunktet ikke så kjempe vanskelig, man må bare ta noen forholdsregler, så følg tipsene under neste gang du skal lage makroner



1. Bruk alltid romtempererte eggehvitter. Dette er fordi luftboblene i marengsen skal bli riktig, og du generelt får et bedre resultat med romtempererte ingredienser

2. La makronene tørke før du steker de. Dette er kanskje noe av det viktigste. Gjør du ikke dette vil de sprekke, og ikke bli særlig fine. De bør tørke i romtemperatur i ca. 45 minutter hvis det er sol, men opp i mot 1 time når det er overskyet og regn.

3. Dersom makronene skulle ha sprukket mens de var i ovnen, spray de med litt vann når du har kommet ut. Dette vil gi fuktigheten tilbake i makronene. Makronene vil ikke være usprekte, men smaken vil være bedre

4. For at makronene ikke skal sprekke i ovnen,  ha ett stekebrett på rillen over i ovnen.

5. Mandelmel - ALDRI bruk fettredusert mandelmel, altså det du får kjøpt på helsekosten. Siden det er fettredusert vil det gi deg en mye tykkere røre, og makronene vil ikke legge seg fint ned slik de skal. Det beste er å lage mandelmel selv, det gjør du ved å kjøre mandler i blender eller foodprosessor. Dersom du ikke vil ha skallet på på mandlene, legg de i kokende vann i noen minutter før du tar det av.

6. Rør ordentlig. Selvom du har pisket eggehvittene til marengs, skal du røre godt. Når du tilsetter mandelmel og melis skal du røre ut luften av marengsen. Dette gjør at makronene vil legge seg fint ned etter du har sprøytet de ut

7. Bruk makronmatte. Dette gjør at du får fine runde og jevne makroner. Makronmatte kan du kjøpe hos bakeshop, link HER. Hvis du ikke skal bruke makronmatte, bør du tegne opp noen ringer slik at makronene får ca. lik størrelse

8. Når makronene er ute av ovnen, ha de rett i fryseren. Da vil de løsne lettere fra platen lettere 

9. Når du skal ta av makronene fra matten eller bakepapiret, må du dytte fra undersiden. Hvis du drar rett opp vil mye av makronen være igjen på bakepapiret.

10. Makroner er i utgangspunktet ganske søte, derfor bør du velge et fyll som ikke er så søtt. Hvis du fyller makronene dine med smørkrem eller creamcheese frosting eller liknende vil makonen bli en sukkermombe i munnen. Så velg gjerne et litt friskt fyll :-)






Påskekake

Hei! 

Nå starter jo påskeferien, og hva er vel bedre enn en god saftig påskekake med smak av sjokolade, kvik lunsj og appelsin? I denne kaken tok jeg utgangspunkt i en sjokoladekake, også tilsatte jeg ingredienser jeg forbinner med påske. Resultatet ble en saftig sjokoladekake med kvik lunsj og appelsin, toppet med en cream cheese frosting. Denne kaken var utrolig god, mye fordi smakskombinasjonen sjokolade og appelsin er så god!

Denne oppskriften gir to kaker

Du trenger

250 gram sukker

150 gram smør

3 egg

150 gram rømme

160 gram mel

1 ts bakepulver

0,5 ts natron

1 ts vaniljesukker

150 gram kokende vann

75 gram kakao

150 gram sjokolade

Skallet og saften fra en appelsin 

3 pakker kviklunsj

Start med å piske smør og sukker hvitt. Dette tar ca 5 minutter på høy hastighet i en kjøkkenmaskin

Tilsett så ett og ett egg. Her er det veldig viktig at du ikke tilsetter alle eggene samtidig, da vil røren skille seg. Så pisk i ca 1 minutt mellom hvert egg

Bland sammen kokende vann og kakao i en bolle. Når dette er rørt klumpfritt tilsetter du sjokoladen i biter. La sjokoladen smelte naturlig inn i blandingen før du har den i røren.

Sikt så inn alt det tørre, og tilsett alle de resterende ingrediensene, og pisk på middlels hastighet i 2 minutter.

Ha røren over i to former på 20 cm, og hakk opp kviklunsj til passe store biter

 

Ha kviklunsjbiter over kakerøren

Stek på 200 grader midt i ovnen i ca 30-40 minutter

Cream cheese frosting

150 gram romtemperert

200 gram kremost

150 gram melis

1 ts vaniljeekstrakt



Pisk smør og melis hvitt i ca. 7 minutter

Tilsett så vaniljeekstrakt og kremost og pisk i ca. 30 sekunder på lav hastiget. Her er det viktig at du ikke overpisker, da bil kremen skille seg

Sprøyt så ut roser med en 1m tip over en avkjølt kakebunn




Her er en video om hvordan jeg lager roser



'



Salt sjokolademoussekake

Hei!

Sjokolade og salt er en av mine favorittsmaker, så derfor hadde jeg lyst til å lage en kake med disse smakene. Så denne kaken er lagvis delt i tre, det er en browniebunn, en sjokolademousse med salte peanøtter og sjokoladeganache på toppen. Den er utrolig mektig, men også kjempe god!

Det er jeg liker godt med denne kaken er konsistensen og smaken. Siden det er sjokladeganache og sjoklademousse er det utrolig mykt, og sammen med browniebunnen smelter det i munnen. Derfor er det utrolig godt med litt salte peanøtter i sjokolademoussen. Nøttene gjør også at du får en liten krønsj, som gjør kaken mer spennende. Dette er en dessertkake som er ganske mektig. Så den passer godt hvis du skal ha mange til bords :)



Til browniebunnen trenger du:

200 gram melkesjokolade

2 egg

100 gram smør

100 gram sukker

30 gram kakao

50 gram mel

Start med å piske egg og sukker til en luftig eggedosis

Smelt så smør

Når smøret er smeltet, tar du 100 gram av sjokoladen over i smøret, og lar den smelte. Resten av sjokoladen hakker du opp.

Ta så sjokoladeblandingen over i eggedosisen og blander det godt. Jeg lot kjøkkenmaskinen gå på middels hastighet mens jeg gjorde dette. 



Sikt så i mel og kakao og vend dette inn i røren. 

Ha røren i en 20 cm form, med bakepapir i kantene. Ha så resten av sjokoladen over røren og stek på 180 grader i ca 20-25 minutter midt i ovnen

Til sjokolademoussen trenger du

150 gram peanøtter

125 gram melk

150 gram sjokolade

2 gelantinplater

2,5 dl fløte

60  gram sukker

Start med å legge gelantinen i vann i ca 10 minutter

Smelt sukker på middels varme til karamell, når det har blitt en fin lys brun karamellfarge heller du over melken. Det er kjempe viktig at melken koker i det du heller den over, eller vil sukkeret stivne og du vil få store karamellklumper som har stivnet. Ha så over sjokoladen og gelantinen, før du har i gelantinen er det viktig at du skviser ut vannet, la det smelte. Avkjøl det så helt! Det er utrolig viktig, ellers vil moussen bli skilt

Pisk så fløte til løs krem. Her er det veldig viktig at du ikke overpisker

Vend så inn hakkede peanøtter. Du trenger ikke hakke peanøttene mye, bare litt. Du kan se på bildet under hvor store peanøttbitene er

Vend så inn sjokoladeblandingen.

Ha moussen over browniebunnen. Det er veldig viktig at den er helt avkjølt, ellers smelter moussen

Første gang jeg lagde denne kaken skilte moussen seg siden jeg ikke hadde tid til å avkjøle sjokoladeblandingen, men andre og tredje gang gikk det bra :)

Sett så kaken i kjøleskapet og la moussen stivne helt

Til ganachen trenger du

2,5 dl fløte

150 gram sjokolade

7 gram maldon salt

kok opp fløten og ha den over sjokoladen og saltet

La sjokoladen smelte naturlig inn i fløten, så ikke rør før etter ca 5 minutter. Kjør så blandingen med stavmikser, før du setter den i kjøleskapet og lar den stive. Den trenger ikke være helt stiv. 

Smør så ganachen utover kaken og la den stå i kjøleskapet til ganachen har stivnet helt. Ta så kaken ut av formen. Når du skal gjøre dette, kan det være lurt å varme opp sidene på kakeformen med en gassbrenner, da er det lettere å få den hel ut. 







 

Les mer i arkivet » Juni 2015 » Mai 2015 » April 2015
hits