VaniljekremHei

Vaniljekrem passer til det meste, det er perfekt i gjærbakst, så godt som i bløtkaker. Det som er viktig når du lager vaniljekrem er at du bruker ordentlig vaniljestang, det gir en mye bedre smak en vaniljesukker, men det kan til nød brukes det også. En annen ting som er viktig er at man koker kremen ordentlig. Når kremen tykner, må du fortsette å la den koke i 2 minutter til.
 

Du trenger

1 vaniljestang

2,5 dl melk

1 dl fløte

50 gram sukker

2 eggeplommer

1/2 dl melk 

30 gram maizenna

 

Start med å løse opp maizenna i 1/2 dl melk. Det er viktig slik at kremen ikke smaker maizenna. Rør så inn eggeplommene

 Del vaniljestangen i to, og skrap ut frøene. Kok opp resten av melken, fløten, sukkeret og frøene fra vaniljestangen og selve vaniljestangen. Kok dette opp under konstant røring.  Hell så melken i en veldig tynn stråle ned i eggeblandingen under røring. Hell så blandingen tilbake i kjelen og kok opp kremen. Det er veldig viktig at du røren hele tiden, ellers brenner kremen seg. 

 
 

Avkjøl og bruk

 

Grovt landbrødHei
Å lage brød er ikke alltid like lett, jeg har ofte slitt med å få saftige, holdbare og luftige brød. Men endelig har jeg funnet en oppskrift og fremgangsmåte som fungerer. Denne oppskrifter tar lang tid, men det er absolutt verd det! Brødene blir luftige, og man kan spise de flere dager etter de er laget. Grunnen til at mange grove brød som man lager selv ofte blir tunge og harde er fordi grovt mel inneholder veldig lite gluten. Faktisk er hvete og rug de eneste kornslagene som inneholder gluten. Gluten er viktig når man lager gjærbakst fordi glutenmolekylene skal bygge et nettverk, og slik skal deigen heve og bli luftig. Brødene vi kjøpet i butikken som egentlig skal være veldig grove, er tilsatt veldig mye gluten slik at de blir luftigere. De er også tilsatt forskjellige stoffer som øker holdbarheten. Derfor er det mye bedre å lage hjemmelaget brød slik at man kan spise brød uten tilsetningsstoffer.
For å få et luftig brød er det viktig at deigen får hvile mellom hver gang man knar deigen litt. Da vil luftboblene bli større, men det er viktig å ikke ta i for hardt. Tenk at du skal beholde luftboblene i brødet når du skal forme det osv. Grunnen til at dette brødet blir mer holdbart, er fordi det er laget med autolyseprosess. Det vil si at man blandet alt melet med vann og gjær, og lar dette stå i 45 minutter. Da blir brødet med holdbart og mindre tørt. Det er veldig viktig at man ikke tar i saltet når man gjør dette, det skal tilsettes senere i prosessen. 


Du trenger:
375 gram vann
50 gram durum
200 gram hvetemel
100 gram rugmel
170 gram sammalt hvete 
10 gram gjær
15 gram salt


Løs opp gjæren i vannet. Rør fort sammen alt melet og vannet, men ikke saltet, og la det stå i 45 minutter (autolyse)Tilsett saltet og elt så deigen i kjøkkenmaskin i 12 minutter  rolig, for så å skru opp hastigheten til full i 3 minutter. Uansett hva magefølelsen sier, ikke tilsett mer mel!

La deigen hvile i bakebollen i 15 minutter.Ha i en smurt bolle og la heve i romtemperatur i 4 time, eller i kjøleskap i ca.8 timer eller over natten. Denne har hevet i kjøleskap i ca. 10 timerVend deigen ut på benken, men ikke arbeid for voldsomt med den, da vil luften gå ut av deigen. Dersom deigen har stått i kjøleskapet må den stå ute i romtemperatur i 1-2 timer før du tar den ut av bakebollen. From deigen til en ball og la den hvile under et kjøkkenhåndkle i 1 time.


Form så deigen til brød, og la den etterheve i 1 time. Snitt opp brødetStek brødet på 250-275 grader de første fem minuttene. Når du setter inn brødet bør du også ha i litt vann i en langpanne som står under risten med brødet, da hever brødet det lille ekstra, og det får en fin skorpe. Etter fem minutter setter du temperaturen ned til 210 grader og steker i 30 minutter til. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 95-98 grader.
Avkjøl i 30 minutter før du skjærer i det :)YOU MIGHT ALSO LIKEVaniljekake med sjokoladefrostingHei

Dette tror jeg er min nye favorittkake, smaken av en saftig vaniljekake med den fløyelsmyke sjokoladefrosting er rett og slett fantastisk. Vaniljekaken er utrolig saftig siden den er laget med både smør og olje, i tillegg er det rømme i, som gjør at kaken blir saftig og god. En ting som er viktig når man lager denne kaken er at man bruker ekte vanilje, altså vaniljestang. Det gir en mye rikere og bedre smak av vanilje enn essenser og bare vaniljesukker.Du trenger:

150 gram smør

225 gram sukker

Frøene fra en vaniljestang

50 gram nøytral olje

3 romtempererte egg

150 gram mel

100 gram rømme

1 ts bakepulver

0,5 ts natron

150 gram melkStart med å piske smør, sukker, olje og frøene fra en vaniljestang på høy hastighet i 7 minutter.

Pisk inn ett og ett egg, det er veldig viktig at du pisker i ca 1 minutt mellom hvert egg, ellers vil røren skille seg.

Sikt inn melet, og ha i resten av ingrediensenePisk i ca. 2 minutter. Rører kan skille seg, men da må du ha i mer mel slik at røren stabiliserer seg. For at røren ikke skal skille seg må du for all del ikke bruke melk rett fra kjøleskapet. Den bør ha stått ute litt slik at temperaturen ikke er alt for lav. 

Fordel røren i to 20 cm former, og stek på 200 grader i 30 minutter midt i ovnen

Så til frostingen, til den trenger du

300 gram smør

200 gram melis

50 gram kakao

2 ss fløte

150 gram sjokolade

300 gram kremost

Start med å piske smør og melis hvitt, dette tar ca 5 minutter


Tilsett kakaopulver og pisk i to minutter

Tilsett smeltet sjokolade og fløte og pisk i 2 minutter til

Tilsett 300 gram kremost, og pisk i maks 30 sekunder. Vær ops på at frostingen kan skille seg hvis du pisker for mye, derfor bør du bare piske til kremosten er godt blandet. Det er også viktig at kremosten er romtemperertMontering

Start med å ha den første kakebunnen på et fat, og ha litt frosting på

Ha på neste kakebunnDekk hele kaken med frosting,men spar litt så du kan lage roser :-)

Lag så roser med en 1M tip

Her er en video som viser hvordan du kan lage roser

YOU MIGHT ALSO LIKE


Oppskrift på oreobrownie finner du HER


Oppskrift på kardemommesurrer finner du HER

Kanelsnurrer med rosinerHei!

Dette er en litt oppgradert oppskrift på kanelboller. Jeg elsker rosiner, og bruker nesten dette hver eneste gang jeg lager søt gjærbakst, også i kanelboller. Hvis du har bakt mye med rosiner har du sikkert erfart at de rosinene som er ''utenfor'' deigen, blir brent og smaker ikke spesielt godt. Hvis du skal unngå dette må du legge rosinene i varmt vann i ca. 20-30 minutter, og bytt vann 2-3 ganger. Da vil rosinene få mer fuktighet, og vil ikke bli brent. Til denne oppskriften har jeg brukt ca. 200 gram, men jeg er veldig glad i rosiner så det er ganske mye rosiner i. 

 Start med å lage deigen, bruk DENNE oppskriften på søt gjærdeig, følg oppskriften til den er ferdig hevet første gang.

 

Når deigen er ferdig hevet skjevler du den ut til et rektangel, smører deigen med smør og drysser over kanel og sukker. Drøss over rosiner og rull til en leiv. 

 Skjær kanelboller til passe størrelserSett til etterheving

De bør etterheve i ca. 45 minutter

 

Når du skal steke de skal temperaturen være 250 med en gang du setter de inn, stek de på 250 grader i et minutt, før du setter temperaturen ned til 200, og stek i 12-14 minutter.

 Avkjøl, og nyt :-)
YOU MIGHT ALSO LIKE


Oppskrift på kardemommesnurrer finner du HEROppskrift på sjokoladecupcakes finner du HER

17 Mai marsipankake

 
Hei

17 mai nærmer seg, og denne kaken er perfekt til kakebordet. Denne kaken er frisk og god, fordi den har masse friske jordbær inni. Jeg syntes det er veldig godt å dynke kakebunnen med appelsinjuice, da blir kakebunnen med saftig og man får en frisk god smak av appelsin. Når det gjelder fyllet, er det vaniljekrem blandet med fløtekrem. Dette blir en silkemyk krem som passer godt inn i en marsipankake. Vaniljekrem passer også veldig bra med friske bær. 

For å få et et godt og luftig sukkerbrød er du avhengig av en bra eggedosis. Dette får du, ved å bruke romtempererte egg, men også ved å piske eggedosis lenge. Når du skal piske en eggedosis, er det viktig at du starter å piske på laveste hastighet. Det er for å ikke få for store, og ujevne luftbobler i eggedosisen, for da vil sukkerbrødet falle sammen på midten. Så start på laveste og øk etterhvert, men du skal piske ca. 3 minutter på laveste hastighet, før du øker til lav/middel hastighet og pisker i 5 minutter. Øk så hastigheten igjen til middels/høy, og pisk i ytterligere 5 minutter. Pisk så 5 minutter på høy hastighet. Også for at sukkerbrødet ikke skal falle sammen på midten er det viktig at du du ikke åpner ovnen under steking, og at du steker den godt nok, understeker du den vil den også dette sammen på midten.

 
Start med å lage sukkerbrødet, til det trenger du:

4 romtempererte egg

1 dl hvetemel

1 dl potetmel

2 dl sukker

2 ts bakepulver

1 ts cream of tartar
Cream of tartar er er middel som stabiliserer eggene, og gjør at sukkerbrødet blir høyt og luftig, men ikke detter sammen på midten. Dette kan du kjøpe hos bakeshop, link HER

 Pisk eggedosis som beskrevet over.

 

Sikt inn det tørre, og vend dette FORSIKTIG slik at du ikke slår ut luften i eggedosisen.

 

Ha røren over i en 20 cm springform, med bakepapir langs sidene. Jeg vet at sukkerbrødet hever over formen, og det er derfor viktig at du har bakepapir slik at det blir både høyere, og at røren ikke bare flyter over. Stek sukkerbrødet på 170 grader i ca 40-50 minutter. 

 Lag så vaniljekrem, til den trenger du

2 eggeplommer

30 gram maizenna

40 gram sukker

1 vaniljestang

2 dl melk

1 dl fløte

1/2 dl melk

 

Bland1/2 dl melk og maizenna'en til en klumpfri blandingTilsett så eggeplommene Kok opp melk, fløte, sukker og frøene fra en vaniljestang

 Når dette er kokt opp, heller du det i en veldig tynn stråle ned i eggeplommeblandingen. Ha det så over i kaserollen, og kok det opp til en tykk krem. Det er viktig at du rører hele tiden, og fortsetter å røre når det koker. La det koke i ca 2 minutter.

 

Montering:

appelsinjuice

6 dl kremfløte

En kurv jordbær

1 pakke blåbær

Jordbærsyltetøy

1 banan

500 gram marsipan

Start med å blande vaniljekrem med 3 dl pisket krem. Del sukkerbrødet i tre, sett den ene bunnen på et kakefat. Dynk med appelsinjuice og ha jordbærsyltetøy over bunnen. Ha vaniljekremblandingen over, og ha bananskiver over. 

 

Ha så på neste bunn, dynk med appelsinjuice og ha jordbær syltetøy over. Ha over krem og oppkuttede jordbær. Men spar litt på jordbærene til pynten. Ha så på den siste bunnen, pisk resten av fløten, og dekk hele kaken med krem. Dekk den så med marsipan
Pynt så med bær som et norgesflagg, dette gjør jeg ved å kutte noen streker i marsipanenog ruller marsipanen bakover. Ha så bærene inni der.

Bursdagskake

 Hei

Denne kaken lagde jeg til bursdagen til en venn av meg. Jeg hadde lyst til å lage en litt annerledes, men personlig kake. Derfor valgte jeg å lage en cookie, som jeg trykket ut som en bokstav, som jeg hadde på kaken. 

Selve kaken er en sjokoladekake med cream cheese frosting, en klassisk og god smakskombinasjon. Kaken er laget i to lag, med frosting og jordbær mellom lagene, med frosting sprøytet ut i rosemønster rundt kaken.

 Til kakebunnen trenger du:

150 gram smør

225 gram sukker

150 gram sjokolade

150 gram vann

75 gram kakao

3 egg

160 gram mel

150 gram rømme

1 ts bakepulver

1/2 ts natron

1/2 ts salt

2 ts vaniljesukker

 

Start med å koke opp vann, og bland det kokende vannet med kakao. Når dette er godt blandet tilsetter du sjokolade og lar dette smelte naturlig inn i blandingen

 

Imens pisker du smør og sukker hvitt, dette tar ca 5 minutter på høy hastighet.

 Tilsett ett og ett egg. Det er viktig at du pisker godt mellom hvert egg slik at det ikke skiller seg

 

Sikt inn de tørre ingrediensene, og tilsett rømme og sjokoladeblandingen

 Pisk dette i ca 2 minutter på medium hastighet 

Foredel røren i to former på 20 cm. Det skal være ca. 500 gram røre i hver form. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 30 minutter. Har du ikke to former gjør det ikke noe å steke de i to omganger 

Avkjøl kakebunnene og lag cream cheese frostingen

Du trenger

300 gram kremost

200 gram melis

250 gram smør

1 ts vaniljeekstrakt

1/2 ts sitronsaft, kan utelates, men det gir en frisk smak til frostingen Pisk vaniljesukker, sitronsaft, smør og melis på høy hastighet i 5 minutter til det blir helt hvitt.

 

Tilsett så kremost og pisk i ca. 20 sekunder. Ikke pisk for lenge, da skiller frostingen seg.

 

Bokstavene på kaken er laget av coockies, det er en enkel oppskrift på vaniljecookies, som jeg har dekket med blå melisglasur

Til cookiesene trenger du 

100 gram smør

100 gram sukker

200 gram mel

1 ts vaniljesukker

1 egg

Pisk smør og sukker hvitt

 

pisk inn egget sikt inn melet, og pisk i ca. 2 minutterLa deigen hvile i kjøleskap i en time før du skjevler ut deigen og skjærer de bokstavene du vil ha. Jeg valgte en H fordi bursdagsbarnet het Henrik, og GMD for gratulerer med dagen. Så print ut noen bokstaver, klipp rundt og skjær nøye rundt bokstaen


Jeg valgte å sette inn noen grillpinner i tre for mer støtte, i og med coockien skulle stå rett opp på toppen av kaken. 

Stek på 180 grader i ca. 15 minutter. Spesielt h'en må være veldig godt stekt hvis den skal klare å stå rett opp og ned på en kake

Når cookiesene var avkjølt pyntet jeg de med royal icing. Det gjør du lett med å blande litt eggehvitte og melis. Lag først en tynn dik med hard royal icing rundt hele, ha så i vann i royal icingen slik at den blir mer flytende. Fyll så opp hele coockien med royal icing. Den vil flyte utover til diken, men stoppe der.Ha den første bunnen på et kakefat, og ha frosting på, og så oppskjærte jodbær

Ha så på en ny kakebunn og dekk kaken med cream cheese frosting. Jeg sprøytet det på i rosemønster. Her er en video hvor jeg viser hvordan man lager roser:


Sett så den ene cookien i kaken med pinnene ned i kaken

YOU MIGHT ALSO LIKE


Oppskrift på blåbærkake finner du HER


Oppskrift på sjokoladecupcakes finner du HER

Les mer i arkivet » Mars 2015 » Februar 2015 » Januar 2015
hits